REZORT VNÚTRA VOLEBNÉ VÝDAVKY REÁLNE NEKONTROLUJE

Strana Smer – SD vraj neprekročila zákonný limit tri milióny eur pre volebnú kampaň k parlamentným voľbám. Oznámilo nám to listom ministerstvo vnútra minulý týždeň. Ministerstvu sme totiž pred mesiacom poslali podnet na prešetrenie výdavkov Smeru, keďže pri kontrole jeho volebného transparentného účtu sme prišli na to, že platby presahujú výdavky deklarované v záverečnej správe strany – ako aj samotný volebný limit – o 100-tisíc eur.

Predseda Smeru Robert Fico v liste, ktorého kópiu nám ministerstvo vnútra poskytlo, vysvetlil problém jednoducho. Jeho strana v kampani platila zálohy, pričom časť peňazí vraj neminula. Vratku od dodávateľa kampane – firmy svojho hovorcu J. Mažgúta – vraj už dostala, akurát nie na transparentný volebný, ale priamo na osobitný stranícky účet. Preto je vraj volebný účet zdanlivo nafúknutý.

Teoreticky to tak naozaj mohlo byť. Problém ale je, že ministerstvo s Ficovým stanoviskom súhlasilo bez toho, aby reálne dostalo od Smeru kópiu bankovej transakcie či faktúry a objednávky celej kampane. Bez nich je nemožné reálne zistiť, koľko Smer v kampani skutočne minul. Faktúry Smer neposkytol ani nám.

U tejto strany je to obzvlášť potrebné, veď ide zo všetkých strán o úplne najdrahšiu volebnú kampaň. Navyše z vykázaných troch miliónov na kampaň Smer podľa svojej oficiálnej záverečnej správy ukryl viac ako jednu tretinu (1,2 mil.) do položky „ostatné“ (teda nebola to ani reklama, ani prieskumy, ani plagáty či ani cestovné).

Veľkou otázkou potom je, načo vlastne máme v zákone limit na výdavky, keď ho štát reálne ani nekontroluje. Či už vlastným monitoringom v teréne alebo následnou kontrolou faktúr. Tak volebný zákon, ako aj funkčnosť kontroly by mala vládna koalícia prehodnotiť, ideálne teraz, keď je do ďalších volieb ešte kopa času. Možnosti sú dve – limity úplne zrušiť, alebo investovať do skutočnej kontroly.

Dôvera v našu demokraciu predsa stojí na tom, že súťaž o moc je férová a dostupná všetkým za rovnakých podmienok. Či na to sa už len hráme?

Zverejnené: 11. 5. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia