NA SMER-SD DÁVAME PODNET ZA PREKROČENIE VOLEBNÉHO LIMITU NA VÝDAVKY V KAMPANI

V práve zverejnenej záverečnej správe strana Smer uvádza, že celkovo minula na parlamentnú kampaň 2 998 234 eura, teda ani nie 1800 eur pod zákonným limitom troch miliónov eur, ktoré strany podľa zákona mohli celkovo v kampani minúť. Podľa jej vlastného transparentného účtu však strana v skutočnosti vynaložila až o stotisíc eur viac, ako dovoľuje zákon. Smer nám od stredy k tomu neposkytol žiadne stanovisko.

Záverečná správa je dokument, ktorý každá strana, ktorá sa zúčastnila volieb musí predložiť ministerstvu vnútra, ktoré ich má overovať. Správy sú už zverejnené online.
http://www.minv.sk/?nr20-report

Správy sú rozdelené na oficiálnu časť kampane (tá začala 5.novembra minulého roka) a „predkampaň“, kde sa rátajú výdavky od 9.mája do 4.11. Transparentné účty museli mať strany len pre tú oficiálnu časť. A práve tam je možná kontrola výdavkov, ktoré na účte prebehli s tým, čo si teraz strany vykazujú.

V správe Smer uvádza výdavky v oficiálnej kampani vo výške 2,27 milióna eur. Na transparentnom účte však eviduje výdavky až za 2,37 milióna eur.

Celkovo by sa tak výdavky strany Roberta Fica vyšplhali na 3,1 milióna eur. Za takéto prekročenie hrozí strane pokuta 200 tisíc eur. Na Smer preto podávame podnet ministerstvu vnútra za porušenie volebného zákona.

 

 

 

Smer, ktorý tieto volebné pravidlá sám nastavil, je z hľadiska kampaňových výdavkov najmenej transparentným parlamentným subjektom. Až polovicu z úhrad na transparentnom účte ukryla v prostredí spriaznenej agentúry JM Communication, ktorú vlastní jej hovorca Jozef Mažgút.

Vďaka tomu napríklad nie je možné skontrolovať veľkosť jej bilbordovej kampane, ktorá popri výdavkoch na online reklamu tvorila zrejme najväčšiu položku kampane.

Veríme, že ministerstvo si pri skúmaní podnetu vyžiada všetky faktúry, vrátane tých subdodávateľských.

Smer zároveň takmer polovicu celkových výdavkov v záverečnej správe (1,33 milióna eur) vykázal ako ostatné výdavky. Nie je tak vôbec jasné, na čo boli tieto peniaze použité. V priebehu kampane a aj teraz strana odmieta o jej podrobnostiach informovať.

Zverejnené: 3. 4. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia