JE ANTIKAMPAŇ STOP ĽSNS ZA HRANOU ZÁKONA?

Heslo „ĽSNS – to najhoršie, čo mohlo našu politiku stretnúť“ si dala do tiráže facebooková iniciatíva Stop ĽSNS. Je namierená proti strane Mariána Kotlebu a aj v čase oficiálnej predvolebnej kampane cez platené statusy upozorňuje na riziká, ktoré sú spojené s rastom popularity krajne pravicovej politickej strany. Problémom je, že súčasný zákon zakazuje vedenie kampane za či proti jednotlivým stranám komukoľvek mimo samotných politických strán či kandidátov.

Je to výsledok letnej novely vládnej koalície, ktorú sme sami kritizovali a vyzvali aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby ho parlamentu vrátila (na rozdiel od neskoršieho predĺženia moratória novelu ona túto zmenu nevetovala ani len nemala vecné námietky k jej obsahu). Novela zakázala tzv. tretie strany, teda kohokoľvek mimo politikov, kto by mal dovolené svoje názory na kandidátov v čase volebnej kampane propagovať inzerciou či kampaňovými akciami. Podľa nás je to neprípustný zásah do slobody prejavu.

Skupina Stop ĽSNS má cez 22 tisíc sledovateľov. V čase kampane mala zatiaľ dva platené statusy za menej ako sto eur.

 

 

Viacerí sa nás pýtate aj na naše platené facebookové texty, kde sme upozorňovali na prešľapy financovania Smeru či Vlasti, alebo na inzerciu od Greenpeace či INESS, mimovládok, ktoré cez reklamu zverejňovali názory na kvalitu straníckych programov. Denník N zase tento týždeň do tlačenej verzie pridával nálepky „Nie fašizmu – nie mafii“ s karikatúrami Fica a Kotlebu.
https://dennikn.sk/…/nalepky-volby-nevyhraju-ale-mlciacim-…/

Tu sa my po konzultácii s volebným odborom ministerstva vnútra prikláňame k slobode slova a k výkladu, že nejde o typickú kampaňovú činnosť (my nevyzývame niekoho voliť či nevoliť). Ale samotný zákon zakladá priestor na kreatívnu interpretáciu a pri hyperaktívnom úradníkovi či volebnej komisii by mohol narobiť dosť šarapaty.

Považujeme za absurdné, aby bola verejnosť takýmto spôsobom limitovaná a nemohla vyjadrovať pred voľbami slobodne svoj názor. Po voľbách preto budeme u novozvolených strán iniciovať otvorenie volebných zákonov a explicitné zavedenie môžnosti viesť kampaň komukoľvek, a to pod podmienkou transparentnosti financovania takejto činnosti.

(tis)

Zverejnené: 21. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia