VOLEBNÉ KAMPANE FINANCUJÚ TAKMER CELÉ MUŽI

Až 92% percent objemu darov či pôžičiek stranám na ich volebnú kampaň poskytli muži. Vyplýva to z našej analýzy všetkých doterajších takmer tritisíc darcov trinástich preferenčne najsilnejších politických strán.

Žien je na kandidátkach v priemere 22%, čo je mierne viac ako súčasný počet v parlamente. No pri financovaní politiky oveľa viac dominujú muži. Z tridsiatich najväčších darcov, či veriteľov v doterajšej kampani sú len tri ženy.

Celkovo najväčšiu pôžičku – stotisíc eur – oficiálne poskytla právnička Iveta Gálošová strane Vlasť, hoci tak ako u ďalších darcov tejto strany máme istú pochybnosť, odkiaľ tie peniaze vlastne pochádzajú. S 50-tisícovou pôžičkou a 11-tisícovým darom nasleduje viceprimátorka Bratislavy Lucia Štasselová (PS/Spolu) a na konci tridsiatky najväčších darcov je ministerska pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) s pôžičkou 40-tisíc eur.

Ilustračné foto: Denník N – Ženy v politike

 

Výrazný rozdiel je aj vo výške darov. Ženy darovali až tretinu objemu všetkých darov do sto eur, no len 7% zvyšku. Keďže veľkú crowdfundingovú kampaň pre malých darcov vedie len koalícia PS/Spolu, čísla do veľkej miery odzrkadľujú jej vlastných darcov.

Muži, či ženy, kampaň do parlamentných volieb doteraz pritiahla výrazne menej malých darcov – sympatizantov, ako pri prezidentských voľbách. Kým prezidentskí kandidáti celkovo dostali k prvému kolu 5400 takýchto darov v celkovom objeme 160-tisíc eur, strany v aktuálnej – pre Slovensko ďaleko dôležitejšej – kampani prilákali len 1314 takýchto darov za 40 200 eur.

(gs)

Zverejnené: 11. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia