ODKIAĽ MAJÚ STRANY PENIAZE NA VOĽBY?

Z doterajších siedmich miliónov eur, ktoré strany už minuli na svoje predvolebné kampane, šla podľa našej analýzy celá polovica zo štátnych príspevkov za predchádzajúce voľby, tretina z peňazí samotných kandidátov a 14% zo zdrojov podnikateľov. Malé dary občanov doteraz prispeli len dvomi percentami.

Zo štátnych príspevkov vedeli do kampane investovať súčasné parlamentné strany, najmä víťaz minulých volieb Smer-SD, ktorý má aj jasne najväčšiu kampaň. Na štátne príspevky sa zatiaľ takmer výhradne spoliehajú aj v SNS, SaS, Oľano, ĽSNS a do veľkej miery aj v Sme rodina.

 

Vlastné peniaze politikov vo forme pôžičiek dominujú pri PS/Spolu – ich líder Michal Truban požičal koalícii na kampaň 920-tisíc eur a expredseda Ivan Štefunko 365 -tisíc. Od svojho lídra do veľkej miery závisí aj KDH, ktorej pôžičkou vo výške 700-tisíc pomáha šéf Alojz Hlina.

Veľké pôžičky svojim stranám poskytli aj líder Dobrej voľby Tomáš Drucker (100-tisíc) a záhadne aj dva neznámi kandidáti strany Vlasť, Iveta Gálošová Bušová a Ivan Černega (obaja po 100-tisíc eur).

Na peniazoch od bohatých podnikateľov zase takmer výhradne stojí kampaň strany Za ľudí Andreja Kisku, ktorú financujú majitelia obchodu s elektronikou NAY Peter Zálešák (900-tisíc eur) a Ján Tomáš (600–tisíc eur) ako aj Pavel Trenka z developerskej firmy HB Reavis (milión eur). Polovicu z kampane socialistov Eduarda Chmelára kryje pôžičkou agropodnikateľ Eduard Šebo.

Koalícia PS/Spolu je zatiaľ jediným politickým zoskupením, ktoré zatiaľ dokázalo masívnejšie získať podporu menších darcov. Má už aktuálne cez 1200 darov do 500 eur. Práve prezidentku Zuzanu Čaputovú – kandidátku PS – do veľkej miery podržal v kampani tzv. crowdfunding – získala viac ako 5800 malých darov a celkovo tvorili tieto dary až tretinu jej volebného rozpočtu.

(gs, kos)

 

 

Podporte našu kontrolu financovania kampaní, aby sme mali #TransparentneVolby:

 

Zverejnené: 21. 1. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia