KTO POSIELA HARABINOVI ŠTEDRÉ DARY?

Strane Vlasť Štefana Harabina prišlo dnes ráno na jej volebný účet ďalších 20-tisíc eur z firmy DisMed s.r.o. Na Slovensku takáto firma zaregistrovaná nie je – je to česká firma z dedinky pri Prahe – a tým pádom dar od nej nemôže politická strana podľa nášho zákona prijať.

Rovnakú platbu Vlasť dostala aj v piatok, dokopy je to teda už nelegálnych 40-tisíc. Vlasť po prijatí prvého daru hneď na druhý deň poslala takmer rovnakú sumu zo svojho účtu na nákup bilbordov.

DisMed sídli v Čechách na rovnakej adrese ako Transmedic International, dcéra slovenskej Transmedic Slovakia, veľkej spoločnosti na distribúciu liekov z Banskej Bystrice. Klára Stachová, ktorá nám včera potvrdila platbu pre Vlasť, je finančnou riaditeľkou slovenského Transmedicu.

Vo firme nám nikdy zodpovedný telefón nezdvihol. Transmedic podľa registra partnerov verejného sektora vlastnia advokát Ivan Pohanka z Dolného Kubína a podnikateľ Ludvik Kucko zo Žiliny.

Spoluvlastník Transmedicu Ivan Pohanka pre Transparency uviedol, že nevie nič o tom, že by jeho spoločnosť mala podporiť volebnú kampaň strany Vlasť. „To už vôbec nie,“ reagoval na fakt, že lídrom Vlasti je Štefan Harabin. Pohanka tiež odmietol spojitosť Transmedicu s českou eseročkou DisMed, ktorá peniaze na transparentný účet Vlasti posiela.

Ako je potom možné, že obe firmy majú v Českej republike rovnakú adresu a rovnaké telefónne čísla a na Slovensku ich reprezentuje tá istá Klára Stachová? „Neviem o tom nič. Darmo sa ma budete vypytovať,“ odpovedal na otázku advokát z Dolného Kubína.

 

Podporte tento monitoring, aby sme mohli prinášať viac takýchto odhalení pre #TransparentneVolbyhttps://transparency.sk/volby Ďakujeme!

Zverejnené: 10. 12. 2019
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia