BORIS KOLLÁR STÁLE TAJÍ PÄTINU SVOJEJ PREDVOLEBNEJ KAMPANE

Dva a pol mesiaca po parlamentných voľbách stále nie je jasné, komu zaplatilo hnutie Sme rodina celú pätinu výdavkov svojej oficiálnej predvolebnej kampane. Hnutie má na svojom transparentnom účte schodok vo výške 215-tisíc eur. Z oficiálnej kampane za takmer milión eur vykázanej v záverečnej správe figurujú totiž na transparentnom účte výdavky iba v objeme 760-tisíc.

Kollárovci tvrdia, že 215-tisícový schodok tvoria nezaplatené faktúry za bilbordovú kampaň, výrobu volebných letákov a propagačných materiálov. Zaplatiť tieto faktúry im vraj neumožňuje zákon, ktorý stranám prikazuje po skončení volebnej kampane zmraziť na 90 dní svoje transparentné účty. Sme rodina si na ten svoj nevložilo dostatok financií na úhradu celej kampane. Plánuje tak urobiť až po 1. júni, kedy dôjde k oficiálnemu rozmrazeniu účtu.

Ministerstvo vnútra však samo stranám jasne vysvetľuje, že na svoj volebný účet môže subjekt vložiť dodatočné peniaze, ak potrebuje uhradiť faktúry. Robia to aj iné strany. Napríklad strana Most-Híd vložila mesiac po voľbách na svoj transparentný účet jednorazovo sumu 159-tisíc eur.

Nová vláda sľubuje v svojom programovom vyhlásení boj proti neplatičom faktúr. Sme rodina však nepovažuje za negatívne, že od dodávateľov kampane žiada v tomto prípade až štvormesačnú splatnosť faktúr. Manažér kampane Miloš Svrček nám vysvetlil, že ide o firmy s ktorými spolupracujú pri každých voľbách a títo podnikatelia vraj vedia, že peniaze nakoniec dostanú. Svrček nevedel povedať, prečo si včas nevložili dosť peňazí na transparentný účet, aby mohli zvyšné faktúry za kampaň rýchlo uhradiť.

Hnutie Sme rodina nebola ochotná nám ani poskytnúť zoznam čakajúcich platieb.

Dotiahnuté do absurdna, ak sa dohodnete s dodávateľmi, nemusíte na transparentný účet počas kampane uviesť ani jediný výdavok, čím úplne obídete podstatu volebných účtov. Ďalší dôvod na to, aby sa zmenila tak kontrola financovania volieb ako aj samotný zákon.

Po voľbách je kontrola politikov ešte viac potrebná ako bola v kampani. Podporte nás: https://transparency.darujme.sk/124/

#TransparentneVolby

Zverejnené: 16. 5. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia