NA VOĽBY MÁ DOZERAŤ ŠTBÁK AJ FICOV BRATRANEC

Ján Knapp, bývalý agent ŠTB, by sa mal od tohto týždňa stať na štyri roky členom štátnej volebnej komisie, orgánu, ktorý dohladia na férovosť demokratických volieb. Knapp podľa spisu, ktorý ešte v roku 2009 preskúmal investigatívny novinár Marek Vagovič zo SME (viď foto), bral za spoluprácu s tajmou komunistickou službou peniaze a štyria ľudia prišli po jeho udaniach o prácu. Pred aj po revolúciou pracoval Knapp v parlamente, dnes je na dôchodku.

Do funkcie volebného dozorou s mesačnou odmenou 1650 eur ho nominovala strana Smer.

Ďalšími dvomi nominantmi Smeru do volebnej komisie sú Jaroslav Rybanský, bratranec Roberta Fica a inak pracovník futbalového zväzu, a Alojz Hambálek, neúspešný kandidát strany vo voľbách, predtým poslanec.

 

 

Politické strany celkovo nominujú 10 zo štrnástich členov komisie. Zvyšných členov nominovali Generálna prokuratúra, NKÚ, Najvyšší a Ústavný súd (práve od neho vyšla tá najkvalifikovanejšie nominácia – Ladislav Orosz je rešpektovaným bývalým ústavným sudcom a o.i. aj členom Správnej rady Transparency).

Nominanti sa členmi štátnej komisie stanú automaticky, zložením sľubu. Neexistuje nutnosť ich odhlasovať.

Ani ostatné strany sa však oproti Smeru nevyznamenali. SaS nominovala neznámeho bývalého úradníka ministerstva zdravotníctva, dnes dôchodcu Karola Kubelu. Sme rodina zase Petra Zoľáka, spolupodnikateľa šéfa strany Borisa Kollára. Za ľudí poslala do komisie Radovana Ondrejku, podnikateľa a neúspešného kanididáta do parlamentu.
https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx…

Hlavná koaličná strana OľaNO, ktorá pred voľbami kritizovala neodbornosť štátnych nominantov Smeru, zase do komisie pre dozor nad voľbami a ich financovaním delegovala experta na železničnú dopravu J.Kubáčka a bývalého učiteľa, poslanca a vo voľbách neúspešného kandidáta M.Sopka.

Kotlebovci nominovali svojho dvorného advokáta (a vo voľbách neúspešného kandidáta) R.Hrádeka ako aj Mareka Mališa, bývalého krajského šéfa Strany Zelených, ktorý sa v župných voľbách v roku 2017 prekvapivo vzdal v prospech Mariána Kotlebu.

„Jedným zo základných predpokladov v boji proti korupcii sú silné, odborne pripravené a nezávislé kontrolné inštitúcie, ktoré dokážu odhaliť podvody a systémové chyby,“ tvrdí vláda vo svojom novom vládnom vyhlásení. No už jedna z prvých skúšok – nominácie do volebnej komisie – ukázala, že koalícia a opozícia si veľmi v tomto smere nemajú čo vyčítať.

Na dobre platené miesta poslali poväčšine ľudí, ktorí nemajú s dozorom volieb, volebnou legislatívou, kontrolou financovania politických strán či aspoň s morálnou autoritou v spoločnosti nič spoločné.

Vyzývame všetky strany, aby zdôvodnili výber svojich kandidátov, a tie nominácie nakoniec prehodnotili.

gs,luk

Zverejnené: 21. 4. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia