RICHTEROVE LETÁKY VRAJ NEBOLI KAMPAŇOU

Ministerstvo vnútra odmietlo potrestať ex-ministra práce Jána Richtera za neférové praktiky počas volebnej kampane. Podnet sme podali na začiatku volebnej kampane po tom, čo Richterov rezort poslal do každej domácnosti v náklade vyše 2 miliónov kusov letáky, ktoré pripomínali skôr propagáciu politika než informačný dokument. Celá akcia stála štát cez 120 tisíc eur.

Letáky vo väčšine informovali o starších opatreniach, ktoré boli verejnosti už predtým komunikované a vyzdvihovali úspechy rezortu a ministra-kandidáta Smeru v prechádzajúcom volebnom období.

Na letáky sme dali podnet ako na nekalú kampaň za štátne peniaze – ako môžeme mať férové voľby, ak si budú politici pri moci robiť propagáciu za štátne a ostatné strany sa musia držať limitu výdavkov?

Ministerstvo vnútra – popri volebnej komisii je to oficiálny orgán pre kontrolu volieb – však v letákoch problém nevidelo. Letáky podľa neho nie sú volebnou kampaňou, pretože vraj ide o „štandardnú formu informovania verejnosti“ a informácie v letákoch „nie sú spájané s konkrétnou politickou stranou a kandidatúrou konkrétneho kandidáta.“

Skvelé… toto rozhodnutie posväcuje všetky budúce kampane za štátne/mestské peniaze, stačí, že nespomeniete meno strany politika (veď to aj tak každý vie) a politické odkazy premiešate s verejnými informáciami.

Mimochodom, Richter dostal nakoniec vo voľbách 30 500 prednostných hlasov, v kandidátke Smeru sa posunul z 12. na 8.miesto a stal sa poslancom parlamentu. Vo voľbách pred 4 rokmi dostal ani nie polovicu preferenčných hlasov oproti tomuto roku, pritom bol na kandidátke vyššie (desiaty) a tiež bol aktuálnym ministrom.

Nič to, bojujeme ďalej. Novú koalíciu budeme tlačiť do prísnejšej úpravy volebného zákona a rovnako do nastolenia vyššej politickej kultúry pri používaní verejných peňazí. Držte palce a pridajte sa k našim podporovateľom: https://transparency.darujme.sk/124/

Zverejnené: 8. 4. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia