NAJDRAHŠIU PREDVOLEBNÚ KAMPAŇ MALA STRANA SMER

Do zápasu o voliča pred februárovými parlamentnými voľbami najviac investovala strana Smer-SD. Jej predvolebná kampaň stála bez dvoch tisícok rovné tri milióny eur, čo je zákonný limit. Vyplýva to zo záverečnej správy strany, ktorú na svojom webe zverejnilo ministerstvo vnútra. Rovnako veľkú kampaň mal Smer aj pred štyrmi rokmi. Pod trojmiliónovou hranicou skončil vtedy len o 33-tisíc eur.

Až do poslednej chvíle sa pritom kampaň dosiaľ najsilnejšej vládnej strany nejavila ako najväčšia. Na transparentnom účte totiž strana deklarovala len výdavky na oficiálnu kampaň v objeme 2,37 milióna eur, z ktorých sa v záverečnej správe objavilo zhruba o 100-tisíc eur menej. Smer však deklarovala v záverečnej správe druhú najväčšiu predkampaň. Výdavky na ňu dosiahli až 724-tisíc eur, viac pred oficiálnou kampaňou minula už len strana Za ľudí (1,047 mil eur).

 

 

Záverečné správy od včerajška postupne zverejňuje ministerstvo vnútra. Na jeho stránke sa zatiaľ neobjavili všetky, už teraz je však možné povedať, že druhú najväčšiu kampaň mala zrejme koalícia strán PS/Spolu, ktorá minula dokopy 2,82 milióna eur. Koalícii sa pritom ani napriek takýmto veľkým predvolebným kampaňovým výdavkom nepodarilo tesne dostať do parlamentu. Neúspešné boli aj ďalšie veľké kampane strán SNS (1,94 mil eur), Most-Híd (1,75 mil. eur), Dobrá voľba (1,33 mil. eur) a Vlasť (1,28 mil. eur).

Kampaň nad dva milióny mala aj strana Za ľudí, ktorá podľa svojej záverečnej správy minula celkovo 2,67 milióna eur. Záverečnú správu víťaza volieb – hnutia OĽaNO ministerstvo dosiaľ nezverejnilo. Chýba aj záverečné správa vo voľbách tretieho najúspešnejšieho hnutia Sme rodina. Zo zverejnených čísel je však už teraz jasné, že strany na voľby minuli dohromady viac ako 22 miliónov eur, čo je nové historické maximum.

Zverejnené: 1. 4. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia