STRANY MINULI NA ONLINE REKLAMU REKORDNÚ SUMU

Každé šieste euro v končiacej sa predvolebnej kampani investovali politické strany do propagácie na internete. Podľa našich odhadov celkové výdavky na online reklamu dosiahnu sumu 3,5 milióna eur, viac ako v ktorýchkoľvek iných doterajších voľbách. A to ešte nerátame priame výdavký do médií, z ktorých časť putuje na ich webové stránky (no z volebných účtov to nie je možné zistiť). Vyplýva to z našej analýzy transparentných účtov jednotlivých politických strán.

Od zajtra je už inzercia zakázaná, o polnoci začína moratórium.

Skutočne masívny bol záver volebnej kampane. Kým za prvé tri mesiace strany minuli na internete 1,2 milióna eur, počas februára túto sumu takmer strojnásobili. Suverénne najviac investovala PS/Spolu – ktorá mala k včerajšku (25.2.) výdavky na inzerciu v platformách Facebook/Instagram a Google/Youtube na úrovni 740-tisíc eur. V poradí druhý Smer mal oproti tomu len polovicu – 380-tisíc eur, tretia Vlasť 350-tisíc eur.

 

 

Smer investoval do reklamy v online priestore predovšetkým v januári, v závere jeho online kampaň výrazne zoslabla. Naopak, internetová kampaň PS/Spolu vrcholí v týchto dňoch. Počas posledného víkendu zaplatila dvojkoalícia za Facebook a Google reklamu viac ako 60-tisíc eur, v priebehu pondelka a utorka denne ďalších takmer 50-tisíc eur.

Silý záver mal na internete aj Štefan Harabin, ktorého strana Vlasť od pondelka do dnes minula zatiaľ online 50-tisíc eur.

Naopak zo všetkých strán, ktoré sa dostanú do parlamentu najmenej investovali do reklamy na Facebooku či Youtube Kotlebovci. Minuli tam len 14-tisíc eur.

Vysoké investície do online reklamy sa podpísal aj pod historicky celkovo najvyšší účet za voľby – strany k včerajšku minuli podľa našich prepočtov už viac ako 19 miliónov eur, teda o milión viac ako pred štyrmi rokmi po zarátaní úplne všetkých faktúr.

Predpokladáme, že celková cena kampaní pôjde po doúčtovaní všetkých výdavkov cez 20 miliónov eur, pričom najmenej tri strany (Smer, PS/Spolu a OĽano) budú mať kampane za viac ako 2 milióny eur a ďalších päť strán (Za ľudí, SaS, SNS, Most-Híd a Vlasť) skončí s účtami za viac ako milión eur.

(Text bol publikovaný na sociálnej sieti Facebook 26.2.)

(gs,kos)

Zverejnené: 27. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia