RUŽOMBERČANIA DNES DOSTALI DO SCHRÁNOK SKRYTÚ REKLAMU NA PRIMÁTORA

Viacerí Ružomberčania nám dnes potvrdili, že si v schránke našli čerstvé vydanie občasníka Ružomberský život, ktoré v skutočnosti robí nekalú propagandu kandidátovi strany Vlasť Igorovi Čomborovi. Ten je zároveň primátorom Ružomberka.

Osemstránkové plnofarebné vydanie sa tvári ako lokálne periodikum, zahŕňa športové, kultúrne či politické správy. Tie posledné však velebia súčasného primátora 30-tisícového mesta.

Na celej jednej strane autor Juraj Haríň zápalisto opisuje svoje stretnutie s primátorom v štýle, ako mladí komunisti kedysi písali zaľúbené články o prestarnutných komunistických funkcionároch. Pár ukážok:

„Zdá sa, že náš primátor má dobré argumenty a to, čo robí má naozaj najväčší zmysel a hlavne nepostráda logiku. Igor Čombor berie svoju prácu vo vedení mesta vážne. Zažil som to neraz, keď z pôvodného plánu polhodinovej otvorenej diskusie bola hodinová, pretože počas nášho stretnutia si napríklad ani jediný krát nedovolil stíšiť svoj mobil, aby sa vyhol otázkam občanom mesta, žiadostiam o riešenie akútnych tém, či dohodol ďalšie dôležité stretnutia a radšej sa mi zdvorilo ospravedlnil za prerušenie.“

„Je pre Ružomberok teda dobré mať primátora s mandátom poslanca Národnej rady? Som presvedčený, že ÁNO! Igor Čombor mi povedal priamo do očí, že je nezávislým kandidátom…“

„Keď bude totiž predseda vlády Slovenskej Republiky počuť klopanie na dvere svojej kancelárie, môže tam byť ktokoľvek… alebo tam môže byť napríklad primátor Ružomberka, ktorý nie je z hľadiska svojej minulosti žiadnym Peťkom z dediny, ale rešpektovaným človekom aj v tých najvyšších politických kruhoch.“

„Želám vám vo voľbách šťastnú ruku, myslite na možnosti ísť ďalej a premietnite si v pamäti, kto stál za urýchlením budovania diaľnice, pomáha udržiavať Vojenskú nemocnicu na špičkovej úrovni, zúčastní sa takmer každej besedy či kultúrneho podujatia a kto naopak len šteká a vo svojej podstate sa nepohol z komfortu svojej „búdy“.“

 

Aby toho nebolo málo, Haríň ešte napísal aj komentár na ďalšiu pol stranu, ktorý končí v štýle „A čo vy? Chcete sa opäť vracať späť, alebo sa pridať na stranu napredovania, akou Ružomberok ide?“

Noviny nie sú nijak označené, úplne chýba tiráž o vydavateľovi či náklade. Plátok nespĺňa ani volebný zákon, reklama nie je označená objednávateľom a dodávateľom.

Juraj Haríň odmietol, že by text o primátorovi Igorovi Čomborovi bol plateným PR článkom.  „Žiadne PR články ani objednávky politických strán nás nezaujímajú. Článok je mojím osobným názorom ktorý bežne prezentujem a nemyslím si, že sa jedná o nadmernú prezentáciu. Je to predsa primátor nášho mesta,“ uviedol pre Transparency.

Politická reklama Vlasti a jej kandidáta Igora Čombora je v najnovšom vydaní Ružomberského hlasu jediným inzerátom, vydanie ďalej obsahuje už len pozvánky na viaceré kultúrne podujatia. Podľa Haríňa však Vlasť nefinancovala tlač a distribúciu občasníka tesne pred začiatkom volebného moratória. „Financovali sme ho z vlastného vrecka rovnako, ako si sami platíme web a píšeme články, či už tam, alebo na našom FB profile. Vydanie bolo distribuované v náklade 10.000 kusov,“ napísal.

Ružomberský život neobsahuje podľa Haríňa žiadnu politickú reklamu. „Nejde o žiadne politické ani mestské ani iné noviny, ale len čisto o súkromnú iniciatívu, ktorá je predsa úplne bežná a všetky použité informácie či obrázky sú úplne bežne dostupné. Nedávame si predsa za žiaden obsah platiť, jedine, že by sme si platili sami sebe za to, že sa zaujímame o to, ako sa u nás žije,“ doplnil Haríň.

Pre porušenie zákona podávame volebnej komisii podnet.

 

(Text bol publikovaný na sociálnej sieti Facebook 26.2.)

(gs, kos)

Zverejnené: 27. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia