FUNKCIONÁR MATICE VYZVAL KOLEGOV VOLIŤ ĽSNS

Viac ako 300 matičiarov dostalo v januári výzvu, aby volili Kotlebovu ĽSNS. Adresoval im ju bývalý prvý podpredseda tejto zo zákona verejnoprávnej inštitúcie, dnes podpredseda Krajskej rady Trnavského kraja Viliam Oberhauser. Ostatných predsedov miestnych odborov v e-maile odolanom 21. januára vystríha, že „chystajúci sa noví vládcovia chcú zase ako komunisti zaútočiť proti Matici Slovenskej a znovu sa pokúsiť ju zlikvidovať“.

Kolegom ponúkol riešenie: „…je potrebné v nadchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR voliť takých, ktorým bije slovenské srdce. Jednou z takých strán, v ktorej je záruka toho, že Matica bude mať podporu, je ĽSNS. Tam kandiduje aj náš bývalý predseda Marián Tkáč,“ píše Oberhauser, ktorý bol v minulosti ministrom aj poslancom parlamentu. K emailu priložil link na video Tkáča a nabádal kolegov, aby ho šírili medzi priateľmi a známymi.

 

 

Matica Slovenská má priamo v svojich stanovách napísané, že pôsobí ako národnoprospešná, nezávislá, nadstranícka, nadkonfesijná, nadrezortná a kultúrna ustanovizeň, ktorá zjednocuje všetkých občanov SR bez rozdielu aj politickej príslušnosti. Jej bývalý čelný predstaviteľ Oberhauser je dnes členom mimoparlamentnej KDŽP, ktorej členovia, vrátane Mariána Tkáča vstúpili na kandidátku ĽSNS.

Pýtali sme sa teda vedenia Matice na ich postoj k tomuto mailu. Tá sa podľa hovorkyne Veroniky Matuškovej od správania Oberhausera dištancuje. „Odmietame používanie mena Matice slovenskej v predvolebnej kampani akoukoľvek politickou stranou,“ uvádza v stanovisku predsedníctvo Matice. Oberhauserovi zaslalo list, v ktorom ho upozornilo, že svojím konaním porušuje stanovy Matice.

Maticu slovenskú vo veľkom dotuje štát. Tri dni potom, čo Oberhauser poslal svoj predvolebný email, podpísalo ministerstvo kultúry s Maticou zmluvu na 1,5 milióna na jej činnosť a publikácie.

(kos)

Zverejnené: 11. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia