MESTSKÉ NOVINY V GBELOCH PROPAGUJÚ KANDIDÁTKU OĽANO

Mesto Gbely zneužilo svoje mestské noviny v prospech hnutia OĽaNO. Na celej titulnej stránke najnovšieho vydania mesačníka Gbelan sa vedľa seba ocitli jeden z lídrov hnutia, trnavský župan Jozef Viskupič a primátorka Skalice Anna Mierna, ktorá kandiduje za OĽaNO z 33. miesta. Materiál, ktorý vyzerá ako PR článok, nie je podpísaný ani inak označený.

„Prešlo neuveriteľných 70 rokov a sen ľudí z mesta Gbely sa stáva skutočnosťou,“ začína text. Anonymný autor informuje ľudí o tom, že poslanci župy v decembri odhlasovali do investičného plánu na rok 2020 aj výstavbu telocvične na strednej škole v Gbeloch. „Za tento zámer výstavby telocvične sa výrazne zasadila aj primátorka okresného mesta Skalica Anna Mierna,“ vyzdvihuje text zásluhy Miernej, ktorá však dnes so župou nemá nič spoločné. Samotný primátor Gbel Jozef Hazlinger, ktorý ako župný poslanec za výstavbu telocvične hlasoval, nemá v článku ani zmienku.

Župan Viskupič v článku vyjadruje podporu straníckej kolegyni pri jej snahe o rozvoj športu na školách. Zvyšnú tretinu textu tvorí odpoveď samotnej kandidátky OĽaNO na otázku, ako vníma šport a telesnú výchovu…. Mierna nezabudne pripomenúť, že „ako kandidátka do Národnej rady SR mám rozvoj športu ako jednu z hlavných priorít.“

 

 

K napísaniu článku sa priznala prednostka mestského úradu v Gbeloch Nataša Londarevová. Tvrdí, že Mierna sa ešte ako finančná riaditeľka na župnom úrade pred komunálnymi voľbami v roku 2018 zasadzovala o výstavbu telocvične a vďaka jej podpore ako primátorky sa podarilo nájsť potrebné zdroje. Vraj nešlo o zaplatený článok, ale o ich vlastnú iniciatívu.

„Môže sa to blížiť k hranici prípustného, ale pravidlá som neporušila,“ uviedla Transparency samotná kandidátka Mierna. Podľa nej nejde o predvolebnú kampaň, pretože sa v článku nikde nespomína názov hnutia OĽaNO.

Rovnaký argument použila strana Most-Híd, po našej kritike, že jej kandidát a primátor Kráľovského Chlmca Karol Pataky v tamojších mestských novinách vyzýval na hlasovanie za domácich poslancov z vládnej koalície.

My sa s takýmto argumentom nestotožňujeme. Podstatou PR článkov je vytvoriť pozitívnu emóciu o danom politikovi. Osoba Miernej je v regióne natoľko známa, že stranícku značku jej na čelo lepiť netreba a ľudia si ju na kandidátnych listinách nájdu.

Gbely majú 5200 obyvateľov a jej bezplatný mesačník platí a distribuuje samotné mesto v počte 1820 kusov.

(kos,gs)

P.S. Zneužíva niekto na kampaň aj vaším mestom platené noviny? Dajte nám vedieť, preveríme to.

 

Zverejnené: 10. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia