FIRMY SA DO FINANCOVANIA KAMPANÍ NEHRNÚ

Len 109-tisíc eur, alebo 0,8 percenta doterajších výdavkov v kampani, šlo z darov či pôžičiek firiem. Oficiálne tak sponzorské zo strany firiem je zanedbateľnou položkou. Celkovo do kampaní prispelo 27 firiem. Okrem siedmich však išlo všetko o dary s výškou do tisíc eur.

Najväčšou sumou, až 55 tisíc eur prispela prešovská firma Arts Fashion Europe. Strane Spolu dala na kampaň pôžičku 50-tisíc a tiež poslala vo viacerých položkách dary dokopy za 5-tisíc eur. Odevnú firmu s obratom milión eur vlastní Richard Jánoš, člen predsedníctva a kandidát strany.

Druhú najväčšiu sumu do kampane – 40-tisíc eur – vložila do kampane česká eseročka DisMed. Požičala ich strane Vlasť. Firma so základným kapitálom jedna česká koruna, zaoberajúca sa distribúciou liekov, svoj dar nevysvetlila a je preto otázne, či nie je skôr medzičlánkom medzi stranou Štefana Harabina a skutočným sponzorom. DisMed nemá webstránku a nezverejňuje o sebe ani žiadne finančné výkazy.

V poradí tretím najväčším darcom je rok stará firma Cmar, ktorá prevádzkuje malé bistro v Bratislave. Aj ona obdarovala stranu Spolu, a to 4-tisíc eur. Dve tisícky požičala KDH piešťanská strojárska firma s talianskymi majiteľmi Kovytec. Po 1280 eur dali strane Sme rodina dve, rodinne spriaznené firmy – 3EC International a Mark J Tomin & Associates.

Firemné dary boli zriedkavé už pri prezidentských voľbách, keď tak spravilo len deväť firiem v sume 18700 eur. Najväčším darom vo výške 13,5-tisíc eur prispela Štefanovi Harabinovi firma Erste Consulting, hoci to tvorilo viac ako jej polovicu tržieb z roku 2018.

Mnohí podnikatelia vnímajú spájanie mena svojich firiem s politikou ako rizikové. Radšej ako cez firmy tak posielajú peniaze priamo. Bezkonkurenčne najväčším darcom-veriteľom je tak doteraz Pavel Trenka z HB Reavis, ktorý lídrovi strany Za ľudí Andrejovi Kiskovi požičal na kampaň 1,65 milióna eur, teda viac, ako môže stáť kampaň jednej strany celkovo.

(gs)

 

Zverejnené: 10. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia