PRÁVE SLEDUJEME HISTORICKY NAJDRAHŠIU VOLEBNÚ KAMPAŇ

Kampaň pred tohtoročnými parlamentnými voľbami bude historicky najdrahšia. Politické strany a ich kandidáti už totiž doteraz vynaložili teraz na boj o priazeň voliča 12,8 milióna eur, kým v dovtedy rekordných voľbách pred štyrmi rokmi strany minuli podľa ich záverečných správ 12 miliónov. Celkové výdavky strán v kampani podľa odhadu Transparency presiahnu hranicu 15 miliónov eur.

Od začiatku februára narástli výdavky na transparentných účtoch strán o 1,5 milióna eur, čo je najsilnejší týždňový nárast v tomto roku. Najviac v OĽaNO, ktoré doterajšiu polmiliónovú kampaň zvýšilo o 383-tisíc eur. Najväčšou uhradenou položkou bola u nich distribúcia tlačovín od Slovenskej pošty. Druhú najväčšiu sumu februárových výdavkov zaznamenala strana Za ľudí, ktorá za týždeň minula 241-tisíc eur, z toho 168-tisíc dala na plánovanú televíznu reklamu.

 

 

Naďalej platí, že najdrahšou je zatiaľ kampaň strany Smer (doteraz minula 1,83 mil. eur), na ktorú sa doťahuje kampaň koalície PS/Spolu (1,62 mil eur). Cez hranicu milión eur sa v uplynulom týždni prehupli strany Za ľudí a SaS, a Oľano sa k nej blíži. Nik z reálnych kandidátov na parlament neminul doteraz menej ako pol milióna eur.

Strany podľa ich transparentných účtov minuli celkovo už viac ako 11 miliónov eur, ďalšie dva milióny však vynaložili pred oficiálnou kampaňou od minulého mája, čo je zákonná hranica pre začatie rátania celkových volebných výdavkov.

Žiadna zo strán sa pritom zatiaľ neblíži k zákonnému maximu 3 milióny eur. Pred štyrmi rokmi tento strop dosiahla strana Smer. Kampaň najsilnejšej vládnej strany je z hľadiska výdavkov najmenej transparentná, nakoľko väčšinu financií strana ukrýva v prostredí dvoch spriaznených agentúr. Na svoj transparentný účet však Smer previedol už 2,6 milióna eur zo svojho straníckeho účtu. Podľa očakávania by tak aj tento krát mala byť kampaň strany Roberta Fica celkovo najdrahšia.

(kos)

Zverejnené: 7. 2. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia