MAĎARSKÉ HNUTIE ZASE S PREŠĽAPOM

Pred dvomi týždňami sme upozornili, že Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS) poslala väčšinu peňazí zo svojho účtu neexistujúcej firme, aspoň podľa mena. MKS vysvetlila, že šlo o omyl. Minulý týždeň však spravila tú istú chybu zase – tri faktúry za takmer 20 tisíc odišli podľa údajov na transparentnom účte na Festivas Eventum s.r.o., čo je meno, ktoré náš obchodný register neeviduje.

Po zistení omylu dostala MKS tie peniaze späť a zaslala ich spoločnosti Festivitas Eventum, čo je funkčná firma podpredsedu hnutia a kandidáta č. 7 Örsa Orosza. Podľa popisu dodá firma hnutiu letáky, bilboardy, zabezpečí kampaňové videá, reklamu v regionálnej tlači a na starosti má aj zháňanie priestorov pre volebné akcie hnutia.

Obr. Podpredseda Maďarskej komunitnej spolupatričnosti Örs Orosz. Foto: Facebook.

 

Obr. Spoločnosť Festivitas Eventum Örsa Orosza, ktorá získala od volebnej strany Maďarská komunitná spolupatričnosť zákazku na volebnú kampaň za 20-tisíc eur, nedosiahla v minulých rokoch výraznejšie tržby. Zdroj: Finstat.sk

 

Festivitas je zaujimavá v tom, že doteraz žila z najmä obecných zákaziek na juhu Slovenska, prípadne volebných kampaní. Napríklad takmer celé tržby firmy v roku 2018 – na úrovni 44 tisíc – pochádzali z eurofondovej zákazky na organizáciu festivalu od obce Kližská Nemá neďaleko Veľkého Medera.
http://www.klizskanema.sk/-objednavky…

Dlhoročná starostka tejto obce Rozália Szalay, zvolená za SMK, dnes kandiduje práve za Oroszovu MKS.

V tom istom roku robila Festivitas kampaň na primátora Šiah Pálovi Zacharovi (neuspel), dnes tiež kandidátovi MKS.
https://www.minv.sk/…/…/OSO18_33kampanneka/NEKA_ZachaPal.pdf

Takýto postup sám o sebe nie je porušením zákona, hoci prirodzene vznikajú otázky, či boli zákazky prideľované férovo
alebo skôr s ohľadom na budúce financovanie politickej kampane.

Orosz takéto niečo vylučuje. Pre Transparency vysvetlil, že eurofonfové zákazky získal v riadnej súťaži ešte v roku 2018, teda rok predtým ako vznikla jeho súčasná strana Maďarská komunitná spolupatričnosť a bolo jasné, že pôjde o volebnú stranu, na kandidátke ktorej sa objavia aj politici z SMK ako Rozália Szalay.

Pozitívom pri pohľade na volebný účet MKS je aspoň to, že po našej kritike hnutie začalo konkrétnejšie popisovať výdavky na transparentnom účte a tiež ich deliť na menšie faktúry, čo umožňuje predsa len lepšie vidieť do kuchyne ich kampane.

(gs, kos)

 

 

Podporte našu kontrolu financovania kampaní, aby sme mali #TransparentneVolby:

Zverejnené: 24. 1. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia