VLASŤ MÁ NAJFANATICKEJŠÍCH – ALEBO NAJLEPŠIE SKRYTÝCH – DARCOV

Najotáznejšiu predvolebnú kampaň z pohľadu financovania zatiaľ vedie nová strana Vlasť. Žiadna iná kandidujúca strana s takou nízkou šancou návratnosti peňazí nedostala také veľké pôžičky ako strana Štefana Harabina. Podobne ako to bolo v prezidentských voľbách, doteraz deklarované zdroje financovania jeho strany ostávajú pre nás málo dôveryhodné.

Podľa informácií na svojej webstránke strana na pôžičkach dostala už 395-tisíc eur. Sú vratné do konca budúceho roka s úrokom 1% až 2,5%. Lenže preferencie Vlasti sa nielenže pohybujú hlboko pod hranicou 5% na vstup do parlamentu, ale aj pod podielom 3% na voličských hlasoch, ktoré jej garantujú akýkoľvek štátny príspevok za voľby. V čerstvom prieskume AKO by stranu volilo 1,7%, podľa Focusu z decembra 2,1%.

Navyše veľké peniaze do kampane Vlasti nedáva ani jej líder Harabin (doterajší finančný vklad či pôžička je nula eur) či známi podnikatelia, ako to býva pri iných stranách.

Vlasti poskytli gro jej peňazí na kampaň traja doteraz verejne neznámi ľudia. Stotisícovú pôžičku jej dali Mikuláš Koščo z Michaloviec, Ivan Černega z Medzilaboriec a najnovšie aj žilinská advokátka Iveta Gálošová Bušová. Černega a Gálošová Bušová kandidujú za Vlasť na šiestom, respektíve dvanástom mieste.

„Nejde o rizikovú investíciu. Preferencie našej strany pôjdu hore,“ uviedla pre Transparency 40-ročná právnička, ktorá pracuje v žilinskej advokátskej kancelárii Krnáč & Končok Partners. Gálošová Bušová zároveň vysvetlila, že takéto množstvo financií dala dohromady kombináciou vlastných úspor, prostriedkov rodiny a pôžičky. „Je to moje rozhodnutie pomôcť veci, ktorej verím, že je dobrá,“ odôvodnila.

 

 

Veľkosťou štvrtú najväčšiu pôžičku – 40-tisíc eur – strane poskytla česká schránková eseročka DisMed. Je to presne tá istá firma, ktorá v decembri Vlasti poslala na účet dvakrát po 20-tisíc, no po našom upozornení, že dary politickým stranám z cudziny sú nelegálne, musela ich vrátiť.

Vo Vlasti to preto vyriešili pomocou diery v zákone – pôžičky na rozdiel od darov totiž zo zahraničia zakázané nie sú. Ak sa Vlasť do parlamentu nedostane, respektívne nedosiahne jej volebná podpora ani tie tri percentá, z pôžičky sa ľahko môže stať nedobytná pohľadávka. Vo firme DisMed nám nik nebol ochotný motiváciu k financovaniu Vlasti vysvetliť.

Vlasť už cez svoj volebný účet minula 240-tisíc eur. Aktuálne míňa zhruba 14-tisíc eur týždenne na Facebook a Google reklamy. Spolu so Smerom-SD je zatiaľ v januári v online prostredí najaktívnejšia.

Suma summárum, buď veritelia Vlasti vedia o popularite strany niečo, čo zvyšok Slovenska netuší, alebo majú peniaze na rozdávanie a Štefan Harabin ich strašne inšpiruje, alebo zdroj týchto peňazí je iný, ako sa teraz javí.

(gs, kos)

 

Podporte #TransparentneVolby, aby vyhrala férovosť a transparentnosť. Ďakujeme!

Zverejnené: 15. 1. 2020
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia