MISTRÍK PODPORIL SPOLU, LEXMANN OBDARILA KDH

Luxusné darčeky už deň pred Štedrým večerom dostali aj viaceré politické strany. Strana Spolu dnes dostala dar 5-tisíc eur od Roberta Mistríka, bývalého prezidentského kandidáta. Novozvolená europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá do funkcie nastúpi až po Brexite, poslala svojej KDH dnes 15-tisíc eur. Strana Vlasť tiež zverejnila informáciu, že 13-tisíc eur jej na kampaň požičal Jozef Budzel, živnostník z Bobrova, malej oravskej obce. Budzel za Vlasť aj kandiduje na 33. mieste.

Strany si zároveň z vlastných účtov dopĺňali peniaze na volebné účty: Oľano si dnes „dobilo kredit“ sumou 200-tisíc, Vlasť stotisíc, SNS 30-tisíc a Spolu 26,5-tisíca eur.

Kampaň sa budúci týždeň prehupne do druhej polovice, strany budú preto každú chvíľu hradiť bilboardy a iné väčšie plánované výdavky na január a február.

K minulému piatku dosiahli celkové výdavky strán na kampaň už 5 miliónov eur. Najviac, takmer 1,3 milióna eur minula zo svojho volebného účtu strana Smer. K nej sa blížili len koalícia PS/Spolu (910-tisíc). Ostatné strany zatiaľ neminuli ani len pol milióna eur (pozri graf na https://volby.transparency.sk).

Medzitým výdavky na Facebooku (spolu s Instagramom) dosahujú najvyššie úrovne od začiatku kampane. Len za minulý týždeň strany podľa údajov samotnej sociálnej siete preinvestovali cez 50-tisíc. Najviac Smer (18-tisíc), Most-Híd (7,4-tisíc), PS/Spolu (7-tisíc), Vlasť (5-tisíc) a SNS (4,7-tisíc). Dve vládne strany tak predbehli v novembri na Facebooku dominantnú opozíciu z PS/Spolu.

Absolútne najviac peňazí šlo do podpory FB stránky predsedu Smeru Roberta Fica. Jeho reklama bola mierená na mladšiu a strednú generáciu. Dve videá o ekonomických úspechoch vlády a rozhádanosti opozície na Facebooku boli mierené viac na mužov, fotka Fica v hre so psom na Instagrame (#pessasmejechvostomapotijazykom) skôr na ženy.

(gs, kos)

 

 

Ak chcete okrem blízkych obdarovať za kontrolu volebnej kampane aj Transparency, aj dnes je na to dobrý deň.
Ďakujeme za #TransparentneVolby. https://transparency.sk/volby/

 

Zverejnené: 23. 12. 2019
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia