VOLEBNÉMU FACEBOOKU VLÁDNU PS-SPOLU A SMER

Za prvý mesiac oficiálnej volebnej kampane na Facebooku naliali politické strany do reklamy minimálne 134-tisíc eur. Vyplýva to z čísel, ktoré sprístupňuje sama sociálna sieť (zrátali sme kampane s mesačným sumárom aspoň 100 eur). Tak ako pri prezidentskej kampani je takmer isté, že reklama na internete bude v týchto voľbách v rekordnej výške – podľa našich odhadov môže na konci tvoriť až štvrtinu celkových výdavkov niektorých strán.

Najviac investovala do platených postov koalícia PS/Spolu, ktorá si zaplatila na Facebooku v prvom mesiaci kampane celkom 1240 reklám za 28-tisíc eur. Na svojich transparentných účtoch vykazuje za Facebook dokonca až 34-tisíc eur. Koalícia má na sociálnej sieti aktívnych najviac politikov. Mesačnú kampaň nad 100 eur malo až 18 kandidátov tejto dvojkoalície. Jej lídri Michal Truban a Miroslav Beblavý utratili na facebookovej reklame najviac, každý až po 9-tisíc eur.


Na PS/Spolu sa doťahuje vládny Smer, ktorý do reklamy na Facebooku investoval 25-tisíc eur. Až polovicu z tejto sumy pohltila stránka samotného lídra kandidátky Petra Pellegriniho. Smer vložil až 10-tisíc eur do dvoch kľúčových postov – videí o hádkach v opozícií a potrebe „zodpovednej zmeny.“ Obe tieto videá dosiahli po milión zobrazení.

Za týmito stranami nasledujú vo výdavkoch Most-Híd, Oľano a SaS. Z nových strán je hneď na šiestom mieste Dobrá voľba s investíciou 8-tisíc a Vlasť so 7 tisíckami eur. Naopak Kotlebova ĽSNS neminula podľa čísel Facebooku ani ich vlastného volebného účtu na reklamu ani euro. Ich hlavná stránka je však na ruskej sociálnej siete VKontakte, ktorá čísla o politickej reklame nezverejňuje.

Najviac peňazí strany investovali do Bratislavského a Košického kraja – v priemere o polovicu viac ako do Trenčianskeho a Žilinského kraja, kam cez Facebook poslali z krajov najmenej peňazí.

 

P.S. PODPORTE náš monitoring volieb, robíme ho čisto z darov podporovateľov. Dozorujme spoločne kampane, aby sme mali #TransparentneVolby!

Zverejnené: 8. 12. 2019
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia