TRANSPARENCY VYZÝVA OBČANOV NA AKTÍVNE SLEDOVANIE KAMPANE

Transparency sa rozhodla sledovať férovosť volebnej súťaže, najmä v oblasti transparentnosti financovania. Konkrétne sleduje, či sa dodržiavajú volebné zákony a pravidlá, či sú údaje o financovaní zverejňované a v akej podobe, kto stojí za stranami a hnutiami a ako ich ovplyvňuje. Cieľom je víťazstvo transparentnosti a hlasov voličov, nie podozrivých peňazí v pozadí kampane.

Vyzývame tiež všetkých občanov, aby sa zapojili do aktívnej kontroly volieb. Môžu tak urobiť finančnou podporou monitoringu volebných kampaní, alebo zaslaním vlastných podnetov na podozrenia z porušovania pravidiel (napríklad neoznačenej politickej reklamy, antikampaní v teréne aj online priestore a pod.).

 

Prečo sú predvolebné kampane dôležité?

  1. Parlamentné voľby sú najdôležitejšie voľby, pri ktorých si občania raz za štyri roky majú možnosť zvoliť svojich zástupcov, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti. Čo sa týka nákladov kampane, ide o suverénne najdrahšie voľby, ktoré majú najvýznamnejší dopad na spoločnosť.
  2. Nastávajúce voľby možno označiť za kľúčové, ktoré môžu významne prekresliť politickú mapu s nejasným výsledkom. Každé percento hlasov môže rozhodnúť, ako táto mapa bude vyzerať a či sa k moci napokon dostanú extrémisti.
  3. Financovanie kampane je dôležité, lebo môže mať výrazný vplyv na to, ako bude politika zvolených zástupcov vyzerať a koho záujmy bude zastupovať.
  4. Sledovanie férovosti predvolebných kampaní nikto poriadne nerobí, kontrola zo strany štátu je formálna a evidentne zlyháva.
  5. Vo volebných zákonoch prišlo nedávno k zmenám, ktoré majú zásadný vplyv na financovanie nových (mimoparlamentných) strán, a preto je potrebné dopad týchto zmien sledovať.
  6. Transparency má skúsenosti zo sledovania férovosti a transparentnosti predvolebných kampaní nielen z komunálnych, ale aj prezidentských volieb.

 

 

Transparency International Slovensko je nezávislá mimovládna organizácia, ktorej poslaním je znižovať korupciu a zvyšovať transparentnosť inštitúcií. Sledujeme mocných, presadzujeme riešenia a zapájame ľudí do verejnej kontroly.

Zverejnené: 25. 11. 2019
Táto stránka využíva cookies. V prípade, že nesúhlasíte s ukladaním súborov cookies na Vašom zariadení, opustite, prosím, túto stránku.
Ochrana súkromia